Footwork Series på Reformer

, ,

Footwork Series på Reformer

Hej! Jeg hedder Sara og jeg driver Pilates B Studio i Lyngby. Jeg vil denne uge dele min motivation til øvelsen Footwork Series på Reformeren og mit “a-ha” moment.

Jeg underviser en masse privattimer og enkelt hold. Jeg er også stifter af Den Danske Pilatesskole, men det er en helt anden historie. Hver mandag vil jeg dele en lille Pilates historie med afsæt i en øvelse.

En basal og grundlæggende Pilates øvelse

Footwork Series på Reformer…. hvor skal jeg dog næsten starte henne? Ved du hvad jeg mener? Denne øvelse er så basal og grundlæggende for Pilates – vi laver den fra dag et og hver gang vi ligger os på bænken – og så alligevel er den slet ikke så nem og ligetil. En klog kvinde sagde en gang til mig, få styr på Footwork Series og en masse ting vil give mening for dig.

Denne kloge kvinde er Karen Frischmann og det var så sent som 2018 at jeg rigtig mødte hende. Det var i England hos Amy Kellow til en workshop. Inden da havde jeg taget et 6 ugers online forløb om Reformer med Karen og 5 andre deltagere. Karen Frischmann var med til at starte det verdenskendte Pilates sted “Vintage Pilates” i L.A, USA sammen med Sandy Shimoda og Jay Grimes som deres “main man” på gulvet.

Sjovt nok, er dette det eneste billede jeg har af mig selv som laver denne øvelse og billedet er fra 2013. Det siger nok også noget omkring mit forhold til Footwork Series på Reformer.

Teknikken i Footwork Series Reformer

Denne serie af øvelser er i sin grundlæggende form ret simpel. Du ligger på ryggen, fødderne på fodbaren, 4 fjedre på og armene nede langs siden. Du starter på trædepuden med “Toes” og laver 10 gentagne bøj og stræk med benene. Så sætter du svangen på til “Arches” og gentager og til slut hælene på til “Heels” og laver 10 styks mere dvs. 30 gentagelser i alt. Til “Toes” hold da hælene sammen og knæ og tæer fra hinanden. Til “Arches” og “Heels” holdes ben og fødder tæt tæt sammen hele vejen. Sørg for at holde rytmen (1-2-1-2-1-2) og mærk så hvad der sker i kroppen. Dette er essensen i Footwork Series på Reformeren.

Det dejlige ved Pilates det er det simple og det at navne lidt siger hvad fokus er. SÅ Footwork series det er for … ta-da-da…. fødderne! Nemt ikke? Og dog… Dette er en af de små øvelser som du fint kan lave 50 år i træk og hele tiden mærke nye ting og oplevelser i kroppen. Interessant ikke sandt?

Ingen smerter i knæ og hofte

Hvorfor har jeg så knoklet så meget med den i alle disse år? En af grundene er, at jeg er ret kalkknæet fra naturens side. Jeg er født sådan og mine fødder og underben drejede voldsomt ind da jeg var helt lille. Det har ført til mange fald i de unge år og fra jeg var stor teenager også mange smerter i knæ og hofter. Smerterne kom af, at jeg forsøgte at rette mine ben til da jeg ikke syntes det var særlig pænt med de skæve ben der. Faktisk var jeg voksen og det var netop Pilates på Reformeren som gjorde at mine smerter forsvandt. Fantastisk ikke? Og ja, det er det. Det føles som magi når du pludselig efter 30 år med smerter og irritation, laver en enkelt øvelse nogle få gange og så er det ubehag væk. Vildt!

Processen er konstant

Herfra startede rejsen så… fordi, i den fulde form af øvelsen, der skal benene være sammen og du skal strække benene. Dette bliver af nogen tolket til, at benene skal strækkes helt ud og at “helt ud” er ens for alle. Det er det ikke og det er så godt som en umulighed når du er kalkknæet. Det kommer ganske enkelt ikke til at ske, med mindre du ligger knæene lidt over hinanden når de er strakt ud og det bestemt ikke tilrådeligt. Så må du vælge, hælene sammen eller strække benene helt? Og hvad er den rigtige løsning?

Jeg har brugt et utal af timer og frivilligt stillet mig op foran en bunke forskellige præsenteres og workshop holdere til store og små Pilates konferencer og kurser. Jeg har taget rigtig rigtig rigtig mange privattimer med et utal af instruktøren fra nær og fjern de sidste 10 år. Jeg tror, at jeg er ved at knækket koden til hvordan du bedst arbejder med problematikken omkring benene. Grunden til at jeg siger tror, det er, at jeg arbejder videre. Processen er slet ikke slut endnu og den slutter aldrig. Så længe vi er i bevægelse så er vi i udvikling.

En størrelse passer sjældent alle

Som altid, så passer en størrelse eller model sjældent til alle. Pilates er en konstant proces. Det betyder, at den position/løsning som måske/måske ikke var bedst til en start, den vil ikke være optimal på sigt eftersom din krop forandre sig. Lige med hensyn til benene, der er så mange faktorer der spiller ind.

Når kroppen løsnes op

Hoften og den måde du bruger kroppen på er to af de primære faktorer. Jeg startede rejsen med Footwork series i 2011 med hælene sammen og så bare så strækket ben som muligt. Det fungerede rigtig godt gav mig muligheden for at “connecte” mine inderlår og mit center.

Men, dette fokus gav mig ikke længde i kroppen og min hofte var stadig lidt låst og i ny og næ i smerter. Jeg ville gerne have en mere åben og fri følelse i mit bækken og omkring hofteledet. Jeg følte mig låst og begrænset i min bevægelse hvilket begyndte at være til frustration. For at løsne op for dette, så tillod jeg lidt afstand i mellem hæle og fødder og så stort set kun parallel position i ben og fødder.

Smertefri og herrer i egne krop

Dette gjorde jeg i mange år og det hjalp. Det løsnede op for hofteledet og jeg fik større bevægelighed i mine knæ og fødder. Jeg fandt også en anden stabilitet omkring knæene når jeg ikke konstant var i et lille bøj for at stabilisere de lidt hyper mobile led. Ved at tillade at gå helt ud i min naturlige position, så fandt mine ledbånd og ligamenter sin egen stabilitet og jeg har (7-9-13) ikke haft ondt i knæene siden.

Det originale på en moderne måde

Nu er jeg så gået tilbage til original positionen igen og det er svært. Det jeg arbejder på nu og som har været målet hele vejen, det er er både at kunne strække benene helt med en lille afstand imellem mine hæle og samtidig holde den dybde forbindelse fra mit center og inderlår. Dette er ikke så ligetil når du ikke aktivt kan presse benene sammen og det kan kun komme fra dit center. Jeg skifter lidt imellem at holde fødder og hæle helt tæt sammen og så bare kun strække det jeg kan. Og andre gange holder jeg lidt afstand imellem så jeg kan strække helt ud uden at miste rytmen og flowet i øvelsen.

Det er det jeg kalder original Pilates med en moderne tilgang. Og egentlig, så er det helt “Old School” og “by the book” at tænke sådan i Pilates. Men det er en helt anden historie…

Jeg håber at du kan bruge min fortælling til noget og måske det kan inspirer dig som underviser eller udøver? Det håber jeg og du må meget gerne dele din fortælling på vores instagram under dette opslag eller ved brug af #pilatesbcommunity”.

Hvis du vil træne med os på Reformer og alt det andet lækre udstyr, så er du meget velkommen.

Du kan booke din første time her! Og vælge vores intro pakke for en god og grundig opstart.